Paraszolvencia kérdőív
Mindnyájunkban él egy ideálkép a különböző társadalmi szolgálatokról, köztük az egészségügyről. Ugyanakkor van egy valóság, ami meghatározza a mindennapjainkat. Magyarországon már évtizedek óta velünk él a hálapénz intézménye. A Magyar Orvosi Kamara elkötelezett a hálapénz problémájának a megoldását illetően. A Magyar Kormány, mint ahogy arról bizonyára értesült, a 2020. évi C. törvényben (ez „Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény”) jelentős, történelmi léptékű béremelést hajtott végre és ezzel egyidejűleg a hálapénzre vonatkozó szabályokat is megfogalmazta. (Ennek értelmében „az egészségügyi dolgozó… egy alkalommal elfogadhat… olyan tárgyat, amelynek értéke nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér havi összegének 5 %-át”.) Ezzel megtette az első lépést a hálapénzkérdés rendezése irányába.

Megtisztelne minket azzal, ha a lenti kérdésekben megosztaná velünk véleményét. Jóllehet a szakirodalom számos megkülönböztetést alkalmaz a hálapénz és a paraszolvencia vonatkozásában, arra kérjük, hogy a két fogalmat most kezelje egységesen, ahogy a kérdéseinkben mi is erre törekedtünk.

Kérem meggyőződése szerint válaszoljon.
A válaszadás önkéntes, és opcionális! Vagyis egy-egy „kényes” kérdésre adott válasz elmaradása a részünkről a véleménynyilvánítás szabadságának a tiszteletben tartását fogja jelenteni. Azonban azt is érdemes ilyenkor fontolóra venni, hogy épp ezek széles megismerése képes tükröt tartani elénk, lesz képes szembesíteni minket a valósággal.

A kérdőívre név vagy egyéb azonosító NE kerüljön.

A kérdőív összesített eredményét a MOK Bács-Kiskun Megyei TESZ honlapján
www.mokbk.hu elérhetővé tesszük.
Köszönjük a bizalmat, a közös gondolkodást, a közös munkát:
A MOK Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezete vezetősége nevében
Dr. Gaszner András elnök